Posts

Showing posts from 2010

fuzzy..., lazy...., crazy.....?

Lagi tinggal 3 paper...tadi baru lepas paper keusahawanan...lusa balaghah, tulak news n feature writing...gap seminggu, then subj research method...n blh balik kg....dh lama xbalik, rindu tahap cipan kat famili aku.

mula2 awal sem la kan agak "fuzzy"nak masuk kelas...terselit juga semangat yang membara...cuti sem yang lama begitu terkesan...!kira budak yang bagus jugak lah sbb ada attitude macm tu...tapi...lorr,alamak ingat panas memanjang lepas musim tengkujuh...tapi rupanya lain dari yang selalu disangkakan...hujan tetap akan menyiram bumi...dugaan..sebab kat tengah2 pengajian tu....setengah dari kita dah mula jadi hantu..."lazy"bermaharajalela...kelas  tak datang, ponteng memonteng sepeti makan angin...very sweet memory...assgmnt nak2 copy paste je or amik jalan shorcut jadi plagiarizer yang profesional termasuk lah TERsubmit kerja lambat...dah lewat deadline, mula lah nak buat muka posen kat lecturer.ada x yang cm ni? of course ader...

Sekarang bulan exam....ok…

~aku rebah bangun sendiri~

Title diatas tu erm..macam kata-kata motivasi lak tapi dalam entry kali ni, aku nak bercerita sikit, haha..cerita lucu kot, pelakon of course lah aku, pengarah...tiada arahan apa2 masa tu...krew pun secara implisit terlibat....prop..batu bata simen...al kisah...if i'm not mistaken...memang x salah dah...hari tu 7 hb 2010...waktu menghampiri jam 12 tengahari...imbas kembali...10mins nak masuk kul 12pm..lpas siap burn cd assgmnt stand upper,aku terus pecut motor ke kampus...motor di parkir di pusat kemudahan pelajar, berjalan macam kena kejar ngan vampires je...time aku berjalan2 tu...tiba2 la aku rasa badan aku cm superman...melayang ke hadapan...gaya cm nak tangkap kodok pun ada..xkisah la...yang penting masa tu haha...aku langsung xpandang kiri kanan depan belakang ats bawah..dah sebal sangat muka aku, mintak2 la xder sape tengok(kalo xdala kan...) goresan luka kecil yang x seberapa di lutut dan tapak tangan...geselan kecil je yang menyebabkan seluar aku koyak...beberapa saat ber…

오늘은 어떠세요? ~apa khabar hari ini ~

Salam...hari ini dengan sedikit rasa lega, pun cuaca di luar menampakkan jalur2 suram walaupun jam di notebook aku menunjukkan pukul 9:10 min...bermalas2 nak capai notebook kesayangan aku ni - bercadang menambah entry baru, kawan2 aku pun ramai yang dh balik, almaklum cuti study week skang, aku x balik, menyandang sepi disini,he..sakit rindu khas pada famili nun jauh di sana, dalam gap nanti lah aku balik - aku mesti balik! aha! 
Aku tidak merancang kemana-mana , just sitting here, in front of my laptop - pemberiaan dari abahku yang tersayang!  My Inspiration..selalu berangkai...dari penulisan yang begini, adanya faciliti laptop, punca kasih seorang abah yang bertanggungjawab menjaga kebajikan aku! thanks abah! pengorbanan tanpa mengira untung kasar bersih.
Imbas kembali sepanjang semester ini, i have done a lot of mistakes! terkadang menyesal juga, but the past is the past lah , banyak salah jugak, yang dikejar x berape nak dapat, yang terkendong pun dah hampir cicir malarat kemana, n…

~ aku....takut!~

aku...takut bila result jatuh or fail aku...takut hantu jembalang  aku...takut bila berhadapan dengan manusia yang berkuasa atau bila kena bercakap di khayalak aku...takut hilang duit, harta, cincin, gelang, rantai,  aku...takut hilang kekasih pujaan hati... aku...takut apabila berseorangan di dalam rumah or bilik or mana2. aku...takut rumah aku terbakar, or dimasuk orang aku...takut nak bagi sedekah kat orang fakir yang dalam kesusahan, sebab duit aku hanya tinggal not 5 ringgit, kalo aku bagi, berape je yang tinggal, nanti x cukup nak buat simpanan. aku...takut ada orang pandai dari aku aku...takut binatang berbulu aku...takut ular, fobia binatang yang panjang. aku...takut nak tegur orang yang buat maksiat aku...takut apa yang aku cakap tu salah klik di bawah :-)

~Hidup kita di pengaruhi oleh pola fikiran kita~

~ kesabaran itu mempunyai kesudahan yang terpuji ~
Begini Tuhan mencipta Ayat-ayatNya umpama pelita menyuluh hati kita yang buta.

Inilah Al-Quran yang telah memanggil kita untuk bahagia, tenang dan selalu menyakini Allah. Janji Allah itu benar sahabat...Allah tidak menjadikan makhluknya untuk diseksa, namun cebisan dugaan yang Dia tentukan untuk kita hanya kerana Allah sayangkan kita agar kita tahu melalui keterbatasan yang di gariskan. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih kepada manusia melebihi kasihnya orang tua. sabarlah dan tetapkanlah diri sahabat dalam solat, siapa yang bertaqwa kepada Allah, maka akan dipermudahkan tiap urusan hambaNYa....Jadikanlah ayat2 Al-Quran di bawah sebagai rujukan apa sekalipun keadaan kita. ~ aku~

~ Ooohh JOm belaJa dialeK Kelate ~

Jom saem-saem kitO belaja lOghat Kelate...kalo rasa lidah ado masalah lepas ni, tU maknanya SelaMa ni korang xpeRnah buat Senaman untUk liDah kOrang...banyak Syarat nak Study lOghat ni antaRanya kena ada 'SabdU' ( Syaddah) dalam dialek Kelate penTing...nanti xpaSal2 makNa jadi leN...hehe...SeLamat bEramaL....
Tohok - thROw OutKelaghing - not SmootHSupiK glenyar - Beg PlastiKmakan kanTin - Makeketting (eat at the canteen)Ssakut ( sabdu) - Hajat tidak kesampaianKoter - kelapa tua yang kering x berair ( ingat x sLogan cawatKote? bUT hati2 kat setengah tempat boleh jadi mencarUt..! bahaya2...Pok kor - Sejenis mengkarungRumput makan kambing (rupput make kkabing)- Rumput dimakan kambing atau kambing makan rumput.GhOhOk - payah, sukarkenaleng - NervousSeLLow - SlOw (perlahan)
Nie PlaK unTuk Kata berGanda ye...atau "mentauqid" kan keadaan kata sifat...

manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
mase PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH

anDa Kerap SakiT PeRUT tanPa seBab? aha..!!

Okey..kali ni aku mau sentuh sikit pasal gejala sakit perut, oleh kerana aku pun termasuk dalam kategori perut selalu sakit, dan bulan lepas aku alami sakit yang teramat sakit, di bahagian perut juga, sering rasa x selesa. Aku pergi la Scan StOmach nie, tapi alhamdulillah, doktor yang periksa aku cakap segalanya baik.aha! aku xkisah mana pun not Rm 80 ringgit aku melayang, asalkan jelas aku tau apa yang aku alami. tapi aku still confius sebab doktor cakap xda ape-ape tapi perut aku sakit tahap cipan dah!! at least aku pergi buat pemeriksaan kan. so aku balik uma, muhasabah diri and study la sikit pasal simptom ni,..untuk pencegahan awal....sebenarnya AWAS ye adik kakak abang pakcik makcik tuan puan, ni mungkin petanda awal kepada penyakit lain yang berbahaya kepada kita semua. Sesuai bait Sabda Rasulullah " Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan ( Riwayat ad-Dailani)....

HeaLtH tiPS fOr yOu....aha!

Menjaga kesihatan adalah dituntut oleh agama.Pelbagai cara dan gaya nak jaga body kita ni dari sebarang penyakit moden yg ada sekarang...ye la zaman canggih pun macam2 ada penyakit kronik.Teringat aku bulan lepas, tika aku demam panas, sempat jugak alami morning sickness...oppss...jangan salah faham key! aku demam membawa kepada muntah2, tu bukan lagi morning sickness, dah jadi afternoon till evening sickness...terlebih suda!Berbalik pada cerita tadi, aku pun kol la my abaH la cause masa tuh, aku kat hospital serdang. So, kata aBah, camne lah orang muda mudah dapat penyakit, aBah dah masuk 50 tahun pun segar bugar lagi.".oo...nampaknya ada comparison period...antara zaman aBah n zaman aku...hehe..aku jawab kat aBah..zaman dulu lain sekarang lain...tapi betul juga kata abaH, dulu mana ada kewujudan penyakit2 baru macam sekarang, statistik penyakit kritikal juga meningkat. Here, i want to share only some tips to keep our body from any disease. aha..!

Sambutan Tahun Baru Sudah Tertoreh

Semalam saya menonton siaran berita tv3, kepelbagaian isu dipaparkan. Saya maklum ngerti sidang pemberita sedang menyatakan sesuatu kepada umum. Ada beberapa berita meraih focus saya. Saya sudah ramal perkara seperti itu akan berlaku, tidak akan serik melainkan adanya anjakan pemikiran, adanya keinsafan di lubuk seketul daging bernama hati , kesedaran dalaman dan memahami gagasan tauhid ALLAH sehingga tertampal lekat di hati supaya dapat diterjemah melalui perbuatan yang mulia.