Wednesday, March 31, 2010

~ aku....takut!~

aku...takut bila result jatuh or fail
aku...takut hantu jembalang 
aku...takut bila berhadapan dengan manusia yang berkuasa atau bila kena bercakap di khayalak
aku...takut hilang duit, harta, cincin, gelang, rantai, 
aku...takut hilang kekasih pujaan hati...
aku...takut apabila berseorangan di dalam rumah or bilik or mana2.
aku...takut rumah aku terbakar, or dimasuk orang
aku...takut nak bagi sedekah kat orang fakir yang dalam kesusahan, sebab duit aku hanya tinggal not 5 ringgit, kalo aku bagi, berape je yang tinggal, nanti x cukup nak buat simpanan.
aku...takut ada orang pandai dari aku
aku...takut binatang berbulu
aku...takut ular, fobia binatang yang panjang.
aku...takut nak tegur orang yang buat maksiat
aku...takut apa yang aku cakap tu salah
klik di bawah :-)

~Hidup kita di pengaruhi oleh pola fikiran kita~

~ kesabaran itu mempunyai kesudahan yang terpuji ~

Begini Tuhan mencipta Ayat-ayatNya umpama pelita menyuluh hati kita yang buta.

Inilah Al-Quran yang telah memanggil kita untuk bahagia, tenang dan selalu menyakini Allah. Janji Allah itu benar sahabat...Allah tidak menjadikan makhluknya untuk diseksa, namun cebisan dugaan yang Dia tentukan untuk kita hanya kerana Allah sayangkan kita agar kita tahu melalui keterbatasan yang di gariskan. Sesungguhnya Allah Maha Pengasih kepada manusia melebihi kasihnya orang tua. sabarlah dan tetapkanlah diri sahabat dalam solat, siapa yang bertaqwa kepada Allah, maka akan dipermudahkan tiap urusan hambaNYa....Jadikanlah ayat2 Al-Quran di bawah sebagai rujukan apa sekalipun keadaan kita. ~ aku~

~ Ooohh JOm belaJa dialeK Kelate ~

Jom saem-saem kitO belaja lOghat Kelate...kalo rasa lidah ado masalah lepas ni, tU maknanya SelaMa ni korang xpeRnah buat Senaman untUk liDah kOrang...banyak Syarat nak Study lOghat ni antaRanya kena ada 'SabdU' ( Syaddah) dalam dialek Kelate penTing...nanti xpaSal2 makNa jadi leN...hehe...SeLamat bEramaL....
  1. Tohok - thROw Out
  2. Kelaghing - not SmootH
  3. SupiK glenyar - Beg PlastiK
  4. makan kanTin - Makeketting (eat at the canteen)
  5. Ssakut ( sabdu) - Hajat tidak kesampaian
  6. Koter - kelapa tua yang kering x berair ( ingat x sLogan cawatKote? bUT hati2 kat setengah tempat boleh jadi mencarUt..! bahaya2...
  7. Pok kor - Sejenis mengkarung
  8. Rumput makan kambing (rupput make kkabing)- Rumput dimakan kambing atau kambing makan rumput.
  9. GhOhOk - payah, sukar
  10. kenaleng - Nervous
  11. SeLLow - SlOw (perlahan)

Nie PlaK unTuk Kata berGanda ye...atau "mentauqid" kan keadaan kata sifat...

manis LLETING
masin PPEGHAK
pahit LLEPE
mase PPUGHIK
tawar EBER
putih SSUEH
hite LLEGE
biru KKETU
kuning NNEHE
kenye BBONYAH
comel LLOTE
gemuk DDEBOK
busuk BANGA
hapok KOHONG

Monday, March 29, 2010

anDa Kerap SakiT PeRUT tanPa seBab? aha..!!

Okey..kali ni aku mau sentuh sikit pasal gejala sakit perut, oleh kerana aku pun termasuk dalam kategori perut selalu sakit, dan bulan lepas aku alami sakit yang teramat sakit, di bahagian perut juga, sering rasa x selesa. Aku pergi la Scan StOmach nie, tapi alhamdulillah, doktor yang periksa aku cakap segalanya baik.aha! aku xkisah mana pun not Rm 80 ringgit aku melayang, asalkan jelas aku tau apa yang aku alami. tapi aku still confius sebab doktor cakap xda ape-ape tapi perut aku sakit tahap cipan dah!! at least aku pergi buat pemeriksaan kan. so aku balik uma, muhasabah diri and study la sikit pasal simptom ni,..untuk pencegahan awal....sebenarnya AWAS ye adik kakak abang pakcik makcik tuan puan, ni mungkin petanda awal kepada penyakit lain yang berbahaya kepada kita semua. Sesuai bait Sabda Rasulullah " Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan ( Riwayat ad-Dailani)....

Sunday, March 28, 2010

HeaLtH tiPS fOr yOu....aha!

Menjaga kesihatan adalah dituntut oleh agama.Pelbagai cara dan gaya nak jaga body kita ni dari sebarang penyakit moden yg ada sekarang...ye la zaman canggih pun macam2 ada penyakit kronik.Teringat aku bulan lepas, tika aku demam panas, sempat jugak alami morning sickness...oppss...jangan salah faham key! aku demam membawa kepada muntah2, tu bukan lagi morning sickness, dah jadi afternoon till evening sickness...terlebih suda!Berbalik pada cerita tadi, aku pun kol la my abaH la cause masa tuh, aku kat hospital serdang. So, kata aBah, camne lah orang muda mudah dapat penyakit, aBah dah masuk 50 tahun pun segar bugar lagi.".oo...nampaknya ada comparison period...antara zaman aBah n zaman aku...hehe..aku jawab kat aBah..zaman dulu lain sekarang lain...tapi betul juga kata abaH, dulu mana ada kewujudan penyakit2 baru macam sekarang, statistik penyakit kritikal juga meningkat. Here, i want to share only some tips to keep our body from any disease. aha..!